Skarphagens IK

VECKANS PROFIL I NT/FÖ

Sport 2012-08-08

Gabriel går i "pappas" fotspår.

 

Fotboll, Norrköping

Han är känd som Max i "Svensson, Svensson" och Sunes lillebror Håkan Bråkan.
Numera är Gabriel Odenhammar passningssugen mittfältare i Skarphagen.

 

28-årige Gabriel tar emot utanför flygledartornet på Norrköping Flygplats. Här utbildar han sig till flygledare, vilket är anledningen till att stockholmaren är Norrköpingsbo sen i våras.

- Det är en tuff och svår bransch att vara skådespelare. Man får slita och blotta sig enormt. Jag ville hitta på nåt annat och det här kändes intressant. Jag har varit flygplatsbrandman tidigare, säger Gabriel ungefär samtidigt som eftermiddagens charterplan från Mallorca tar mark.

Spelade in 50 avsnitt
Max Svensson och Håkan Bråkan har blivit stor. Trots den senaste tidens framgångar på fotbollsplanen är det trots allt som "skådis" som Gabriel Odenhammar har gjort sig ett namn.

Han spelade Sunes vilde lillebror Håkan Bråkan
i 1991 års julkalender "Sunes jul". Då var Gabriel endast sju år, men imponerade stort och fick därefter fler roller. Han var med
i långfilmen "Sunes sommar" -93 och som elvaåring blev han Max med stora delar av svenska folket.

- Totalt gjorde vi över 50 avsnitt. Vi spelade in nästan tre dagar i veckan. Jag missade en del i skolan men det fungerade väldigt bra ändå. En kul tid, säger Gabriel när vi slagit oss ner i ett av konferensrummen.

Den lillgamle sonen i familjen Svensson hade rappa svar på det mesta som hände i huset.

- Jag var bara mig själv, det var nästan som hemma. Det var roligt att säga saker som folk skrattade åt. Vi hade även livepublik, säger han om serien som sågs av närmare tre miljoner tittare.

Svårt att göra uppföljare
2007-08 var det dags igen. En uppföljning av "Svensson, Svensson" spelades in och Gabriel Odenhammar, Allan Svensson, Suzanne Reuter och några till var tillbaka i sina gamla roller - med den skillnaden att de hade blivit över tio år äldre. En svår situation för "Max".

- Mycket knepigare läge. Vi skulle ha samma relation som 1996, men jag var ju inte den där lille pojken längre. Det blir inte riktigt samma grej att försöka komma med roliga kommentarer som 25-åring. Det kändes pressande på ett annat sätt, säger Gabriel.

Första gången från start
Han valde bort ett fortsatt liv som "skådis" och nu finns han alltså i stället i Norrköping. Här har han kämpat till sig en plats på Skarphagens mittfält. I senaste omgången fick han för första gången chansen
i startelvan.

- Jag har aldrig varit någon lysande fotbollsspelare, men haft fysiken för att klara mig på division IV- eller V-nivå. Jag ville mest hitta ett skönt gäng att träna med, men det har lossnat bra för mig nu på slutet, säger Gabriel och ler.

I storsegern mot Hageby förra veckan gjorde han ett mål och spelade fram till tre andra.

- Jäkligt skönt, jag stängde matchen med det viktiga 6-1-målet, säger han skrattande.

- Nej, men härligast var faktiskt framspelningarna. Att känna att man orkar ta löpningarna och sen lägga passen också. Det rullade på riktigt bra, säger han medan regnet faller utanför fönstret.

"Vi har ett brett lag"
Hans Skarphagen leder femman med fyra poängs marginal. Gabriel hoppas få fira en serieseger i sin nya stad framåt höstkanten.

- Jag tror att vi håller undan. Vi har ett brett lag med både tekniska spelare och även såna som spelar lite tuffare, säger Gabriel.

Fotboll var ju "pappa" Gustav Svenssons stora passion. Han hade med all säkerhet gillat "sonen" Max framfart i Skarphagens IK.-----------------------------------------

SKARPHAGENS MÅNGSIDIGE MARTIN


Fotboll, Norrköping

Skarphagens allt-i-allo ryckte in i målet och höll nollan.
-Skönt att det inte blev någon skottkavalkad, säger Martin Polla och skrattar.

 
Den 24-årige logistikern har en hand inblandad i det mesta i Skarphagen. Han är spelare, nyligen invald i styrelsen och ansvarar för uppdateringen av hemsidan.

 

Det är en skön motpol till fördomarna om den yngre generationen som ska ha allt serverat på silverfat...

 

-Jo, det finns en del som bara ska ha allt. Gratis skor och så. Men det är dags för de yngre att ta över, säger Martin Polla.

 

Italienska rötter
Efternamnet kommer från den italienska staden med samma namn, där Martin har rötter på farfars fars sida.

 

Men själv är han en genuin norrköpingskille, fotbollsfostrad i "Skrattis" fotbollskola i Sleipner och via Skarphagen, Sleipner igen, Skarphagen igen och Trix är han tillbaka i Skarphagen sedan ett par år.

 

Där har han testat på de flesta positioner.

 

-Tidigare var jag forward, en stjärna i B-laget i klass V, men när Thomas (Lennström) kom till Skarphagen blev jag helt plötsligt back, berättar han.

 

Tills förra matchen. Med tre andra målvakter borta fick Martin Polla chansen att återuppta sina målvaktstakter från juniortiden i 0-0-matchen mot Saltängen.

 

-Det gick väl hyggligt. Jag kände mig ganska ringrostig på uppvärmningen men matchen var ingen prövning direkt. Det blev ett skott och sen var det mest inlägg och hörnor att plocka ner, berättar Martin som hoppas vara tillbaka som utespelare redan nästa match.

 

Lärling i styrelsen
I styrelsen är det tänkt att han ska axla Stefan Olssons mantel som kassör. Han låter inte direkt orolig över uppdraget.

 

-Jag går som lärling nu, kan man säga. Jag har aldrig haft med ekonomi att göra men det kan väl inte vara så svårt. Det är lite debit och kredit, pengar in och ut, säger han och skrattar.

 

Med tanke på förra veckans brand på elektronikåtervinningsföretaget Mirec, där han är anställd, är framtiden oviss. Det kanske till och med öppnar upp ytterligare en lucka till föreningslivet.

 

-Jag kanske ska bli ordförande, skojar han mitt i bedrövelsen.

 

Vill inte hylla sig själv
Hemsidan har han hjälpt till med sedan årsskiftet. Martin Polla har läst mediaprogrammet på gymnasiet och lägger ner sin själ i matchrapporterna. Ibland, i alla fall.

 

-Efter fyra-fem raka förluster i början struntade jag i att skriva ett tag. Resultaten fick tala för sig.

 

Efter 5-0 mot Krokek har Skarphagen hittat tillbaka på banan, och Martin Polla har återfunnit skrivarlusten.

 

-Problemet är att jag inte kan hylla mig själv i texterna, säger han med ett leende.

 

Han får väl hålla till godo med en väl tilltagen artikel i Norrköpings Tidningar i stället.
 
 


Besöksräknare   |   Webbyrå / Sponsor  Johan Bredenholt, Carlj Webbyrå